Τί είναι η Στέβια;
Τί είναι η Στέβια;

H Stevia είναι η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία στον κόσμο με μηδέν θερμίδες, μηδενικούς υδατάνθρακες και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Η συγκομιδή της γίνεται από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας και προσφέρει μια πραγματικά νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη ή διάφορες χημικές γλυκαντικές ουσίες. Το γλυκό μέρος του φυτού στέβια εξάγεται και μετατρέπεται σε μία έντονα γλυκιά σκόνη. Αυτή η γλυκιά σκόνη, στη συνέχεια αναμιγνύεται με άλλα φυσικά συστατικά με αποτέλεσμα τη δημιουργία του νόστιμου και, ταυτόχρονα, υγιεινού γλυκαντικού.

Η Stevia χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες με απόλυτη ασφάλεια από  ιθαγενείς στην Παραγουάη και σε άλλα μέρη της Νότιας Αμερικής. Προσφάτως, η stevia έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα ως γλυκαντική ουσία τόσο για τον καφέ όσο και για το τσάι, αλλά μπορεί χρησιμοποιηθεί, επίσης, ως γλυκαντικό για οτιδήποτε θέλήσετε.  Ταιριάζει, λόγω των ιδιοτήτων της, πάρα πολύ καλά στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, και σας δίνει τη δυνατότητα να υποκαταστήσετε τη ζάχαρη εύκολα σε κάθε συνταγή.

Δεδομένου ότι η Stevia έχει μηδέν θερμίδες , μηδέν υδατάνθρακες και μηδέν γλυκαιμικό δείκτη , είναι ιδανική για άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα ήθελαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα . Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται άτομα με διαβήτη, υπογλυκαιμία / υπεργλυκαιμία και όποιοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο γλυκαιμικός δείκτης, ή GI, υπολογίζει το πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο θα αυξήσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας. Η επιλογή τροφίμων που οδηγούν σε μηδενικές διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για τη μακροπρόθεσμη υγεία και τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Η Stevia μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο σε κάθε υγιές πρόγραμμα απώλειας βάρους καθώς βοηθά δραστικά στη μείωση τόσο του γλυκαιμικού δείκτη όσο και της πρόσληψης θερμίδων.

Η ασφάλεια της Stevia είναι αδιαμφισβήτητη αφού είναι τεκμηριωμένη σε πάνω από 200 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες. Το φυτικό αυτό γλυκαντικό χρησιμοποιείται για αιώνες από τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής και, σταδιακά, κάνει την εμφάνιση του στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα φύλλα της Stevia περιέχουν όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επίσης, συμπεριλαμβάνουν χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β3 (νιασίνη).

Τέλος, η Stevia βρίσκεται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Αμερική . Πολλά ποτά και γλυκά που παράγονται από τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες τροφίμων στην Ιαπωνία περιέχουν Stevia. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Stevia εντοπίζεται σε είδη διατροφής, ροφήματα πρωτεΐνης,  ενεργειακές μπάρες και σε μια μεγάλη ποικιλία τσαγιών.