7 λόγοι για τους οποίους η Stevia είναι καλύτερη από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη

Αρχική > Νέα

7 λόγοι για τους οποίους η Stevia είναι καλύτερη από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη
7 λόγοι για τους οποίους η Stevia είναι καλύτερη από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη

Η Stevia είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που προέρχεται από τη Stevia rebaudiana, φυτό που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από αιώνες στην Παραγουάη από το γηγενή πληθυσμό. Αλλά δεν ήταν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, που ένας Ελβετός βοτανολόγος που εργαζόταν στη Νότια Αμερική τεκμηριωμένα το ονόμασε «γλυκό φύλλο”, και το έφερε πίσω μαζί του.

Η Stevia είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές. Η πιο δημοφιλής είναι η λευκή σκόνη-εκχύλισμα, αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε αποξηραμένα φύλλα Stevia, υγρό εκχύλισμα stevia, ή ακόμη και μικρά σφαιρίδια για να γλυκάνετε τον καφέ σας με. Το γλυκό φύλλο είναι επίσης διαθέσιμο με κοκκώδη μορφή σε μικρά πακέτα.

Ωστόσο, η απόλυτα φυσική γλυκαντική ουσία στέβια είναι διαφορετική από τη ζάχαρη με πολλούς τρόπους, και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Stevia είναι μια καλύτερη επιλογή από τη σακχαρόζη, εάν είστε διαβητικός ή απλά ψάχνετε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά!

1. Η Stevia είναι πολύ, πολύ ισχυρή
Τα πρώτα φύλλα του φυτού στέβια είναι περίπου 40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, και η κονιοποιημένη γλυκαντική ουσία που προέρχεται από αυτά είναι μέχρι 200-300 φορές πιο γλυκιά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι της stevia θα επαρκούσε για τις περισσότερες συνταγές σας χωρίς ζάχαρη. Η διάρκεια ζωής του γλυκού φύλλου είναι περίπου 5 χρόνια, γι ‘αυτό σίγουρα είναι μια αξιόλογη επένδυση.

2. Η Στέβια δεν έχει καθόλου θερμίδες
Η ραφιναρισμένη ζάχαρη παχαίνει, κάνεις δεν το αρνείται αυτό. Η σακχαρόζη περιέχει πολλές θερμίδες και υπάρχουν τόσα πολλά σακχαρώδη προϊόντα στις μέρες μας, που έχει γίνει σχεδόν συνεχής αγγαρεία η αποφυγή τους. Κατά συνέπεια, το 34% των ενηλίκων στην Αμερική είναι παχύσαρκοι και για τα παιδιά μας – τα οποία είναι εκτεθειμένα στη ζάχαρη από πολύ νεαρή ηλικία – το ποσοστό αυτό είναι 17%.

Τα ποσοστά αυτά είναι ανησυχητικά: είναι τρεις φορές υψηλότερα από ό, τι ήταν πριν από τριάντα χρόνια. Ευτυχώς, η στέβια δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Ενώ δεν είναι με κανένα τρόπο ένα προϊόν απώλειας βάρους, τα οφέλη της stevia και το τεράστιο δυναμικό της σε αυτόν τον τομέα είναι προφανή.

3. Η Στέβια βοηθά στην καταστολή του πόθου
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ζάχαρη είναι εθιστική. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη ή σουκραλόζη μπορεί να μην έχουν θερμίδες ή γλυκαιμικό δείκτη, αλλά εξακολουθούν να προωθούν τον πόθο για τα ζαχαρούχα γλυκά. Ένας αυξανόμενος αριθμός των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των ετών έχει αναφερθεί σε αρνητικές παρενέργειες όταν χρησιμοποιεί τεχνητές γλυκαντικές ουσίες , που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και ζάλη μέχρι εξανθήματα και πόνους στο στομάχι. Η Stevia από την άλλη πλευρά, έχει αναφερθεί ότι καταστέλλει τον πόθο.

Ώρα για λίγο trivia: Το ξέρατε ότι η Stevia έχει εγκριθεί ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970 και είναι σήμερα το νούμερο ένα γλυκαντικό εκεί, με μερίδιο αγοράς άνω του 40%; Και όλα αυτά χωρίς τις αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών!

4. Η Stevia είναι καλή για τα δόντια σας
Όταν καταναλώνετε ζάχαρη, ένα συγκολλητικό στρώμα των βακτηρίων σχηματίζεται στα δόντια σας, προκαλώντας οδοντική πλάκα και κοιλότητες σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι λεγόμενες “αλκοόλες σακχάρων” (ονομάζονται επίσης “πολυόλες”), όπως η ερυθριτόλη, η μαλτιτόλη και η σορβιτόλη είναι δημοφιλή συστατικά σε τσίχλες και οδοντόκρεμες, διότι τα οδοντιατρικά βακτήρια δεν μπορούν να ζυμώσουν και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να προσκολληθούν στα δόντια σας.

Υπάρχει ένα μειονέκτημα στις αλκοόλες σακχάρων όμως: εξακολουθούν να περιέχουν πολλές θερμίδες και κάποιες από αυτές εξακολουθούν να έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος είναι επιβλαβής για τους διαβητικούς. Ακόμη, προκαλούν φούσκωμα και αέρια στα άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές. Η Στέβια έχει τα ίδια οφέλη με τις πολυόλες, αλλά χωρίς να έχει τις ίδιες ταλαιπωρίες.

5. Η Stevia είναι καλή για διαβητικούς
Ο λόγος που η ζάχαρη είναι τόσο κακή για τους διαβητικούς, είναι ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Προκειμένου να φανεί ποια είδη τροφίμων είναι κατάλληλα για διαβητικούς και ποια δεν είναι,  αναπτύχθηκε ένα σύστημα που ονομάζεται “γλυκαιμικός δείκτης”.

Θα σας κουράσω με λεπτομέρειες αυτού του συστήματος, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι τύποι τροφίμων με γλυκαιμικό δείκτη αξίας μικρότερης των 50 θεωρούνται σχετικά ασφαλείς για τους διαβητικούς. Όσο χαμηλότερος ο αριθμός, τόσο το καλύτερο. Για να σας δώσω μια ιδέα: τα μήλα έχουν γλυκαιμικό δείκτη 39, οι τηγανητές πατάτες έχουν γλυκαιμικό δείκτη 95, η επιτραπέζια ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη 80. Η Στέβια έχει γλυκαιμικό δείκτη 0 (ναι, μηδέν). Αυτό καθιστά το γλυκό φύλλο ιδανικό για τη διατήρηση των συμπτωμάτων του διαβήτη σας σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε γλυκύτητα στο φαγητό σας.

6. Η Stevia ρυθμίζει την υπέρταση
Για γενεές, φυλές ιθαγενών στη Νότια Αμερική έχουν χρησιμοποιήσει Στέβια για να γλυκάνουν το ματέ τους, ένα είδος τσάι από βότανα. Εκτός από τη γλυκύτητα, επίσης το χρησιμοποιούν για να μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Σήμερα, οι Νοτιοαφρικάνικοι γιατροί συνταγογραφούν επίσημα φάρμακο που περιέχει στέβια για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.Εκτεταμένες δοκιμές έχουν δείξει ότι η στέβια δεν μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υγιή άτομα.

7. Η Stevia βοηθά άτομα με καντιντίαση
Ο Candida albicans είναι ένα φυσικό είδος ζυμομύκητα που είναι παρών στο έντερο του κάθε ανθρώπου. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτός ο πληθυσμός ζυμομυκήτων μπορεί να αυξηθεί υπερβολικά και να προκαλέσει μια λοίμωξη που ονομάζεται «καντιντίαση» με συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και έμετο. Ο κύριος ένοχος για την καντιντίαση είναι η ζύμωση των σακχάρων στο έντερο, και ως εκ τούτου πολλές δίαιτες candida βασίζονται στην εξάλειψη της σακχαρόζης από διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου.

Η ωμή Stevia δεν μπορεί να υποστεί ζύμωση από Candida albicans και δεν προάγει την καντιντίαση, γι ‘αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλές να υποκαταστήσει τη ζάχαρη με στέβια σε άτομα με αυτή την πάθηση. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν από την αλλαγή της διατροφής σας όμως να είστε προσεκτικοί για να χρησιμοποιείτε μόνο καθαρό stevia. Σε μερικά διαθέσιμα εμπορικά σήματα προσθέτουν ινουλίνη ή μαλτοδεξτρίνη σε κάποια από τα προϊόντα τους: ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται όταν είστε επιρρεπείς σε καντιντίαση.

Συμπέρασμα για την Στέβια
Όταν έχεις συνηθίσει σε ζάχαρη, η γεύση που δίνει η Στέβια μπορεί να πάρει χρόνο για να συνηθίσετε. Περιέχει δύο γλυκά συστατικά (που ονομάζονται “γλυκοζίτες”), την στεβιοσίδη και την ρεμπαουδιοσίδη Α. Αλλά όταν προσθέτετε όλα επάνω, τα οφέλη της stevia υπερτερούν κατά πολύ τους πειρασμούς της ζάχαρης. Το οφείλετε στον εαυτό σας να δώσετε το γλυκό φύλλο μια ευκαιρία δοκιμής!

Dr. Edward F. Group III, DC, ND, DACBN, DCBCN, DABFM